01 Protocol

Module: 
Vraag: 

Is er een Coronaprotocol?

Toetsingscriteria: 

We hebben het vaak over 'Corona', maar officieel heet de ziekte COVID-19. Corona is spreektaal en deze term gebruiken we in deze module. Bij besmettingskansen met het Coronavirus ‒ het SARS-CoV-2 virus dat leidt tot de ziekte COVID-19 (COrona Virus Disease-19) ‒ zijn spelregels nodig om het met elkaar werken mogelijk te maken. Daarbij is het verstandig om de richtlijnen van het RIVM en van de eigen branchevereniging te volgen. Stem dit protocol, voordat het definitief wordt, af met de arbeidshygiënist, de bedrijfsarts of arbodienst en met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging.

Stel een praktisch protocol op en communiceer dit met de medewerkers. Plaats het protocol op intranet en hang een samenvatting van het protocol op centrale plaatsen in het bedrijf op: bij de ingang, in de kantine enz.

Wetten, regels en normen: 

Er is nog geen specifieke wetgeving over epidemieën en pandemieën.

Ook over Corona/COVID-19 is geen specifieke wetgeving beschikbaar. Een wet komt er pas als deze zowel door de Tweede als door de Eerste Kamer is goedgekeurd is en dat duurt lang. De Coronaregels zijn daarom gebaseerd op een noodverordening.

De afstandseis is opgenomen in de landelijke model noodverordening die in maart 2020 is opgesteld door het Veiligheidsberaad als lid van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing. De modelnoodverordening is in alle veiligheidsregio's omgezet in een noodverordening, soms met aanvullende artikelen. Artikel 2.2. behandelt het 'Niet in acht nemen veilige afstand'. Bron: https://www.veiligheidsberaad.nl/?jet_download=3932. Veel gebruikte bepalingen en definities zijn terug te vinden in de model noodverordening. De letterlijke tekst over de afstandseis is:

Het is verboden zich in een groep van drie of meer personen op te houden zonder tot de dichtstbijzijnde persoon in die groep en andere personen een afstand te houden van ten minste 1,5 meter.

Uitgezonderd van het verbod zijn personen die een gezamenlijke huishouding vormen en kinderen tot en met 12 jaar die samenspelen onder toezicht van een of meer van hun ouders of voogden die daarbij onderling een afstand van 1,5 meter in acht nemen.

Met betrekking tot bijeenkomsten en maximale aantallen mensen veranderen de bepalingen om de paar weken. Hiervoor wordt verwezen naar https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.

Wanneer de afstand van 1,5 meter niet kan worden aangehouden, kunnen de in deze module beschreven maatregelen van schermpjes en mondmaskers worden genomen om overdracht te voorkómen.

Zie ook IMA-module 6.7 Biologische agentia.

 

Verdere informatie betreffende de knelpunten van deze module kunt u vinden in:

Vraagtype: 
Beleidsvraag
Waarschuwing mogelijke zware wettelijke overtreding